Kada kupujemo stan, to je jedno veoma lepo i pozitivno uzbuđenje, ali i odgovornost, u smislu da se radi o veoma velikoj investiciji, te da sve mora da protekne u najboljem redu, od papirologije, do onih praktičnih stvari, kao što su – na koju stranu su okrenuti prozori i kolika vam je terasa.

Krenimo redom. Prva stvar na koju morate da računate jeste novac. Budimo realni, od novca sve zavisi. Dakle, najbolje je da sve stavite na papir i da sračunate ulaganja. Ako kupujete staru gradnju, tada morate da ulažete u renoviranje, majstore, materijal, i još mnogo toga.

Ukoliko se odlučite za novogradnju, tada tih ulaganja nema, jer ulazite u sve novo. Ipak, imajte na umu da stare gradnje ima više u ponudi, i da se stanovi obično nalaze na boljim lokacijama, tako da je moguće kupiti stan i u centru grada (naravno, za mnogo više novca). Kada birate novogradnju, onda je sužen izbor lokacija, i zbog toga je od presudne važnosti da odlučite šta tačno želite.

Novac će vam biti potreban i za ulaganje u kupovinu nameštaja i bele tehnike, klime ili kuhinje – u zavisnosti kako je nekretnina opremljena.

novogradnja-useljavanje

Dalje, vrlo je važna infrastruktura. Imajte na umu da ne želite da vozite decu predaleko u vrtić i da je idealno da se on nalazi negde u blizini, kao i škola. Takođe, dom zdravlja, autobusko stajalište, market barem srednje veličine, apoteka – sve je to neophodno, a za ostalo možete da se provozate autobusom ili automobilom.

Nekada ćete morati da pravite kompromise. Na primer, zaljubićete se u neki stan, ali on neće imati terasu iako se nalazi na sjajnoj lokaciji, i sve ostalo vam odgovara. Takođe, može da se dogodi da na dobroj lokaciji nemate parking mesto... Ovde je korisno da postavite prioritete i vidite šta vam je važnije.

Još jedna bitna stavka je komšiluk. Ne možemo ga birati, ali ga možemo proveriti. Ukoliko ne volite buku, tada ne želite da se iznad vas nalaze susedi koji imaju malu decu, a isto tako ni prometna saobraćajnica nadomak zgrade u kojoj živite nije dobro rešenje. Izuzetak mogu bitI stanovi u novogradnji koja ima dobru zvučnu izolaciju poput naših.

Krediti za kupovinu novog stana nikada nisu bili povoljniji nego u ovom trenutku, zbog toga bi bilo dobro da iskoristite priliku. Pored dobijenog kredita, potrebno je da izvršite razne provere, kao što su provera samog stana, investitora, te da li je zgrada legalizovana ako se radi o novogradnji i slično.

Na kupovinu prvog stana od investitora, imate povraćaj PDV-a u iznosu od 10%, što je veoma bitna stavka.

Sve u svemu, kada kupujete stan, to jeste jedna stresna i važna odluka, i zbog toga bi joj trebalo pristupiti sa punom pažnjom. Ne potpisujte ništa pre nego što pročitate ugovor i sve u njemu, čak i napisano najsitnijim slovima. Provera katastra nepokretnosti je isto tako bitna, kao i plaćanje poreza i prenos apsolutnih prava.

Trebalo bi paziti da vam na računu ostane dovoljno novca za sve ove aktivnosti, papirologiju i pravne začkoljice, a ako niste sasvim sigurni u sve, možete da angažujete advokata da proveri dokumentaciju za vas.