Kao što se može primetiti, cene nekretnina u Novom Sadu dostižu svoje rekordne vrednosti. Prodaja stanova u Novom Sadu je više nego dvostruko veća nego što je to bio slučaj pre samo nekoliko godina. Investitori su pronašli svoju priliku i takmiče se ko će dati bolju ponudu. U skoro svakom kvartu može se videti novogradnja i investitori koji kapital ulažu u izgradnju stambeno poslovnih objekata.

Takođe, možemo slobodno reći da su kupci postali veoma dobro informisani kada je u pitanju novogradnja i da se prate materijali koji se ugrađuju u objekte i da konkurencija diktira da investitori u Novom Sadu moraju ulagati sve više u kvalitet gradnje kako bi se opstalo u ovoj takozvanoj “trci za tržište”.

Nakon izgrađenog i useljenog projekta PERMANO I na Detelinari, i poodmakle izgradnje projekta PERMANO II na Podbari, možemo reći da Permano DOO uspeva da vodi politiku stabilnih cena prilikom prodaje stanova, bez velikih fluktuacija bez obzira na velika pomeranja cena u pogledu repromaterijala.

Jedan od razloga porasta cena kod prodaje stanova u Novom Sadu svakako jeste povećana tražnja, ali ono što primećujemo da se kao trend u poslednje vreme pojavljuje i poskupljenje repromaterijala.

direktnoodinvestitora-novogradnja-prodajastanova-novisad-podbara-detelinara-dupleks

Cene OSB ploča, koje se kao građevinski proizvod ugrađuju ispod krovova u novogradnji, udvostručile su se za samo tri meseca. Stiropor je poskupeo za oko 80 odsto. Za razliku od prošle godine kada su cene građevinskog repromaterijala za novogradnju mirovale ili čak išle naniže, u poslednja tri meseca ove godine beleže se značajna poskupljenja.

direktnoodinvestitora-novogradnja-prodajastanova-novisad-podbara-detelinara-dvosobanstan
direktnoodinvestitora-novogradnja-prodajastanova-novisad-podbara-detelinara-jednoiposoban

Neznatno su poskupeli opekarski proizvodi, poput crepa, cement i kreč takođe.

Svi proizvodi od metala su takođe skuplji. U zavisnosti od artikla, poskupeli su od 60 do 90 odsto, odnosno u proseku oko 70, 80 odsto. To su sve vrste betonskog gvožđa, armaturne mreže, žice..

Poskupeli su i drvni proizvodi. Proizvodi od drveta skuplji su za 50 odsto pa naviše. To su daske, grede, parket, letve, fosne… Inače je velika potražnja za drvnim proizvodima i nestašica je drvne građe.

Poskupeo je čak i repromaterijal koji stiže iz Kine što se pravda poskupljenjem kontejnerskog prevoza.

Cena gvožđa je počela da skače u januaru. Ipak,nadamo se da ovakva situacija neće moći još dugo da traje. Sa ovakvim cenama i promenama, investitorima je teško da urade strategiju i kalkulaciju prodajnih cena.

direktnoodinvestitora-novogradnja-prodajastanova-novisad-podbara-detelinara-jednosoban

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Tako je ruda gvožđa u aprilu 2021. skuplja za 112,8 odsto u odnosu na april 2020. – više nego duplo. Bakar je skuplji za nepunih 84 odsto, a aluminijum za 59 odsto.

Možemo slobodno reći da Investitorima u Novom Sadu predstoji jedan period pun izazova koji će definitivno dovesti do toga da se izdvoje oni najjači, najpouzdaniji i najstabilniji koji će prodaju stanova u narednom periodu zadržatu na visokom nivou.