Kada ljudi žele da kupe stan, često se nalaze pred dilemom, da li da ulože u staru ili novu gradnju? Kao i sve u životu, postoje prednosti i mane i to na obe strane.

Nova gradnja, kao što samo ime kaže, ima sve novo. Nećete morati da ulažete u renoviranje stana, što je prvo i osnovno ako ulazite u stan u kome je neko živeo već pre vas. To bi značilo da morate da hoblujete parket, da ga zatim lakirate, i da sačekate da sve bude spremno za useljenje, barem što se toga tiče. Renoviranje podrazumeva i gletovanje, krečenje, dakle, mnogo prašine, buke i nerviranja sa majstorima, hteli mi to ili ne. Na kraju, potrebno je sve očistiti i srediti, da bi svakodnevni život mogao da se odvija normalno.

Da ne zaboramo i stolariju – stara gradnja uglavnom ima prozore izrađene od drveta, koje je staro i nekoliko decenija. Jasno je da vi želite PVC ili ALU prozore i vrata, tako da će ovo biti jedna investicija, koja će vam se kasnije višestruko vratiti.

Ovde već dolazimo do prve prednosti nove gradnje. PVC prozori su odlični termo i zvučni izolatori. Ukratko, to bi značilo da će sprečiti da skup topao ili skup hladan vazduh odlaze iz prostora. Automatski, to je manji iznos na računima za električnu energiju. Osim toga, bićete zaštićeni od buke koja dolazi iz spoljnog prostora, a nije na odmet napomenuti da ćete biti u mogućnosti da slušate glasniju muziku u svom domu i da to nikome neće smetati.

novogradnja-useljavanjestarogradnja-renoviranje

Ostale važne prednosti novogradnje su bolja iskorišćnost prostora, tj. modernije raspoređeni kvadratni metri; obično se gradi tako da postoji jedna velika dnevna soba, koja dominira prostorom, a na nju su nadovezani trpezarijski i kuhinjski deo. To sve može da čini jednu celinu.

Postoje podzemne i obične garaže, a liftovi su najčešće veće nosivosti, što je izuzetno važno kod nošenja stvari, na primer. To su moderni liftovi koji poseduju automatska vrata.

Jedna od bitnih olakšica za kupovinu stana u novogradnji je oslobađanje od PDV-a za prvi stan, kao i povoljni krediti banaka, uz smanjeno učešće na 10%... Iz svega ovoga, možemo zaključiti da je vreme nikad bolje za kupovinu nekretnine i novi životni početak.

Da li novogradnja ima neke mane? Naravno, i to može da bude lošija lokacija od neke zgrade koja se nalazi u centru (ipak stan u centru je daleko i skuplji pa nisu baš za poređenje), i koja je tu izgrađena pre više decenija. Za sličnu lokaciju, početna cena novogradnje može da bude viša, ali to je logično – sve što je novo i moderno, više košta.

Prednosti stare gradnje su niža cena za istu lokaciju, kao i veći izbor u različitim delovima grada.

Mane stare gradnje u pre svega, ulaganja u renoviranje, koje mora da se odradi u 90% slučajeva, a to znači pozivanje majstora raznih struka – moleri, parketari, stolari... Stara gradnja nema podzemne garaže, izolacija je znatno lošija u odnosu na novogradnju, često su loše raspoređeni kvadratni metri, liftovi su obično spori i mali, niske nosivosti...