Kupovina stana je jedna od najvećih investicija u životu većine ljudi, tako da se tome mora pristupiti veoma pažljivo. Postoji niz stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju, pre nego što potpišete ugovor i zvanično postanete vlasnici nove nekretnine.

Prva i najvažnija stavka je novac. Nije dovoljno da imate novac samo za kupovinu stana, potrebno je posedovati fond i za ostale aktivnosti. Na primer, ako ste kupili stan u staroj gradnji, onda on zasigurno zahteva ulaganje, kao što je krečenje, hoblovanje i lakiranje parketa ili njegova potpuna zamena, a ponekad su tu i veće investicije kao što je renoviranje kupatila i adaptiranje, pa zatim zamena stolarije novom i modernom PVC... Često se ulaže u opremanje kuhinje, koja se obično smatra srcem svakog doma. Ne zaboravimo i nov nameštaj, jer želimo da nam u novom domu sve zablista.

Ponekad su potrebne usluge dezinsekcije i deratizacije, i možda će vam se učiniti da ulaganju nema kraja.

Dakle, olovku i papir u ruke i obračunajte koliko vam novca treba za sve navedeno, kao bi život bio lep i harmoničan.

home-comfort

Sledeća bitna stavka je da sami pogledate koje su vaše potrebe i prioriteti. Ponekad se nešto mora žrtvovati, jer se ne može dobiti sve. Primera radi, ljudi nekad žrtvuju dobru terasu radi lokacije, ili čak lokaciju jer će imati mesto za parking...

Vodite računa da imate mir ukoliko vam je to prioritet, tako da bi trebalo odabrati ulicu koja je udaljena od puteva i prometnih saobraćajnica ili stanovi u novogradnji sa dobrom zvučnom izolacijom. Ako ste strastveni ljubitelj biljaka, onda je najbolje da vaš novi stan gleda na istok i jug, jer ćete tako imati najveću količinu dnevne svetlosti.

Na spisku prioriteta trebalo bi da se nađe i infrastruktura. Dakle, šta se sve nalazi u neposrednoj blizini vašeg novog stana? Ako imate malu decu, od presudne važnosti je da je u blizini obdanište, parkić i slično. Svako želi da je tu smeštena apoteka, mini market ili veći tržni centar, autobusko stajalište, pijaca, dom zdravlja... Svakako ne želite da do najbliže prodavnice pešačice dve autobuske stanice, primera radi.

Takođe, bitno je i koliko ćete biti udaljeni od radnog mesta. Niko ne bi hteo da previše vozi do svog posla, naročito ako ne namerava da isti u skorijoj budućnosti promeni.

Svakome smeta buka, pa povedite računa o tome da se nigde ne nalazi kafana ili bučan kafić, koji rade do sitnih sati... Isto tako, uzmite u obzir i mogućnost divlje gradnje i da neko može da vam zakloni prozore i onemogući dnevnu svetlost.

Takođe, raspitajte se kakav je komšiluk u zgradi, pa se nemojte ustručavati da pozvonite na vrata stana koji se nalaze ispod, iznad i pored vas. Ukoliko vam smeta buka, a stanari iznad vas imaju malu decu, onda je najbolje da potražite drugi stan, jer će uvek biti skakanja, vrištanja i mnogo druge zabave za koju niste baš rapoloženi.

Bitna stavka kod kupovine prvog stana jeste da imate povraćaj PDV-a u iznosu od 10% ako kupujete novogradnju od investitora.

Na kraju, zaljučićemo da kupovina prvog stana nije nimalo jednostavna, i da treba obratiti pažnju na mnogo stvari, ali da nema ničeg lepšeg od osećaja da ste konačno svoji na svome!